Shell en Dow starten experimentele unit voor e-kraakoven

Image
  • De experimentele e-cracking furnace is opgeleverd en operationeel op de Energy Transition Campus Amsterdam.
  • De unit zal worden gebruikt voor het testen en valideren van kritieke e-cracker-proces hardware die nodig is voor het aanpassen van de huidige gasgestookte stoomkraakovens.
  • Gegevens van de experimentele unit zullen centraal staan ​​bij het ontwerp en de bouw van een multi-megawatt proefinstallatie.
  • De ontwikkeling van nieuwe e-cracking-technologie wordt ook voortgezet, waardoor kraakovens met nul koolstofemissies kunnen worden gekraakt tegen economisch concurrerende kosten met conventionele crackers.

Shell en Dow zijn een experimentele unit gestart om stoomkraakovens elektrisch te verwarmen op de Energy Transition Campus Amsterdam. Dit is een belangrijke mijlpaal in het gezamenlijke technologieprogramma van de bedrijven om stoomkraakovens te elektrificeren, waardoor de bedrijven een stap dichter bij het koolstofarm maken van een van de meest koolstof intensieve aspecten van de petrochemische productie komen.

Het komende jaar zal de experimentele eenheid worden gebruikt om een ​​theoretisch elektrificatiemodel te testen dat is ontwikkeld voor het aanpassen van de huidige gasgestookte stoomkraakovens. De door de unit gegenereerde gegevens zullen worden gebruikt om het model te valideren en het elektrificatieprogramma door te laten gaan naar de volgende fase; het ontwerp en de bouw van een multi-megawatt proeffabriek, met mogelijke opstart in 2025, onder voorbehoud van investeringssteun.  

Thomas Casparie, Senior Vice President van Shell's Chemicals and Products business in Europa, zei: "Vandaag hebben we een grote stap voorwaarts gezet door te helpen een van de centrale processen van onze industrie koolstofarm te maken, terwijl we tegelijkertijd de doelstelling van Shell ondersteunen om een ​​netto-nul emissie-energieactiviteiten tegen 2050 te behalen. Ik kijk uit naar de resultaten van de experimentele unit en om deze essentiële samenwerking met Dow voort te zetten.”

"Deze mijlpaal toont aan dat productietechnologieën met een lage CO2-uitstoot binnen bereik zijn", zegt Keith Cleason, Vice President Dow Olefins, Aromatics and Alternatives business. "De samenwerking met Shell heeft het potentieel om de manier waarop onze industrie producten produceert in de komende decennia opnieuw vorm te geven."

Naarmate het energienetwerk steeds meer wordt geleid door hernieuwbare energiebronnen, kan het gebruik van hernieuwbare elektriciteit voor het verwarmen van stoomkraakovens een van de manieren worden om de chemische industrie koolstofarm te maken. E-kraakovens die werken op hernieuwbare elektriciteit hebben het potentieel om 90 procent van de scope1-emissies te verminderen tegen economisch concurrerende kosten met conventionele krakers

Vorig jaar ontving het programma € 3,5 miljoen (USD 4,2 miljoen) aan financiering van de Nederlandse overheid en omvatte de Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO) en het Instituut voor Duurzame Procestechnologie (ISPT). De samenwerking tussen meerdere bedrijven brengt technische expertise en een gemeenschappelijk streven naar een koolstofarme toekomst met zich mee. Bovendien heeft de samenwerking tot doel de emissiereducties te ondersteunen die nodig zijn om de doelstellingen van Shell en Dow te halen om tegen 2050 een netto-nul uitstoot te bereiken.

voor meer informatie verwijzen wij u graag naar de website van Shell.

Neem contact op

Ontdek hoe onze warmte uw business kan verbeteren